Zimní strava v souladu s tradiční čínskou medicínou
Zima je období klidu, rozjímání a rozvíjení vnitřního bohatství. Měli bychom přizpůsobit svůj životní styl i stravu tomu, abychom byli více v souladu s přírodou a načerpali tak síly do dalšího období. V ideálním případě bychom měli být více zalezlí doma, odpočívat a spát, celkově se ztišit a více „uvnitřnit“.
Toto roční období je symbolizováno elementem vody, slanou chutí a chladem. Je to doba ukládání zásob a regenerace. Energie směřuje do hloubky, změkčuje zatvrdliny a zpevňuje kosti. Díky tomu je vhodné nyní přijímat více minerálů, naše tělo je výborně zužitkuje. Zkuste v kuchyni použít mořské řasy do polévky nebo do teplého salátu a popíjejte denně skleničku minerálky.
Z orgánů k tomuto období patří ledviny a močový měchýř. Oba tyto orgány jsou náchylné na chlad, tak je udržujte co nejvíce v teple – zevnitř teplým jídlem a pitím a zvenčí teplým oblečením. Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle … je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují. Ledviny zvlhčují a regenerují organismus, oživují ho a oteplují a všechny orgány jsou na nich v tomto ohledu závislé. Jsou hlavním úložištěm energie – čchi. Představují tzv. „kotel“ celého našeho organismu. Nadměrná spotřeba energie v zimním období ale vyžaduje větší přísun paliva. Proto je důležité jíst plnohodnotnou stravu určenou pro zimní období, posilovat jang těla a hlavně jang ledvin. Výborné ledvinové tonikum je vlašský ořech. V malých pravidelných dávkách posiluje jang ledvin.
V zimě se logicky doporučují jíst potraviny, které zahřívají, dodávají tělu energii. Základem jsou husté obilné polévky, dlouho tažené vývary, pečené a grilované pokrmy, luštěniny, tučnější ryby, mořské plody, obiloviny, sušené ovoce, nakládaná zelenina, různé druhy nákypů a zapečených jídel. Potřebujeme přísun hutnějších a teplých jídel, které nás ochrání před chladem. Tepelně upravená strava nám dodává energii, prohřívá a podporuje ledviny i slezinu. Proto bychom ji měli jíst v tomto ročním období minimálně třikrát denně.
Z koření použijte vše, co prohřívá, např. skořici, hřebíček, anýz, kardamom, muškátový oříšek, červenou papriku, kurkumu, nové koření… Pitný režim není nutné dodržovat jako v létě, pokud nemáte náročnou fyzickou aktivitu, stačí vypít přes zimu průměrně 1 až 1,5l teplé vody nebo zkuste prohřívací čaje. Nadměrné pití v tomto chladném období oslabuje jang ledvin.
Omezte konzumaci mléka a mléčných výrobků, tropického ovoce, výrobky ze pšenice, syrovou zeleninu a ovoce. Vše vyjmenované by Vás zbytečně ochlazovalo, zahleňovalo a bralo ochrannou energii. Pokud cítíte, že se na Vás chystá nachlazení či nějaká viróza, večer před spaním nakrájejte zázvor na plátky, povařte přibližně 20 minut, odvar vypijte, vlezte do postele a přes noc se vypoťte. Ráno budete zase jako rybička.
Pokud se o zimní stravě chcete dozvědět více, tak je možná osobní konzultace nebo prožitkový workshop, další termín bude v prosinci 2018 🙂
Přeji Vám, ať letošní Vánoce prožijete v lásce a vnitřní pohodě 🙂
Aneta Polívková