Dietetika aneb strava dle tradiční čínské medicíny
Tradiční čínská medicína je tu více než 4000 let. Je to holistický systém, který se dívá na tělo jako na celek a je třeba ho neustále udržovat v rovnováze tak, aby byl v harmonii a životní energie (čchi) mohla volně proudit. Jedním z hlavních způsobů je správné stravování. Obyčejné potraviny v sobě skrývají silnou léčivou sílu, proto má dietetika v tradiční čínské medicíně prvořadé zastoupení při léčbě různých zdravotních problémů. Tento systém zajišťuje zdraví a působí preventivně proti nemocem. Je založen na harmonicky vyvážené stravě. Její použití je velmi jednoduché a její principy mohou být využívány v jakékoliv kultuře a v jakémkoliv klimatu. Nepotřebujeme žádné exotické přísady, ani nemusíme umět výborně vařit.
Stravování dle tradiční čínské medicíny se výrazně liší od principů západní dietologie. Hlavní součást netvoří makro a mikro živiny (cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály…), ale orientuje se dle energie, kterou daná potravina má. Dále se bere v potaz sezónnost a lokálnost potravin, roční období, jinová a jangová povaha, termika potravin atd…
Vhodnost potravin se určuje podle typu člověka a jeho konstituce. Obecná doporučení, která se plošně uplatňují v západním světě, zde postrádají význam. Můžeme tedy jednomu člověku doporučit studené saláty a syrové ovoce, druhému steaky a vývary, přitom oba pocítí stejné vylepšení zdravotního stavu. Například když cítím chlad na těle a na končetinách, sním automaticky něco, co mě zahřeje, jestliže je mi horko, chci něco, co mě ochladí. Mám-li slabý žaludek, přirozeně jím to, co mě posílí. Pokud cítím slabé ledviny, jím tak, abych prohřála a posílila ledviny. A právě v tom je celý půvab čínské dietetiky využívat možností svých chutí, volit věci správně dle svého instinktu, který tak často zapomínáme používat.
Ze stravy celkově získáváme energii čchi, kterou potřebujeme pro aktivitu a činnost všech orgánů našeho těla. Správná strava je velmi důležitá, protože vyživuje tkáně, orgány, krev, navíc působí na zvyšování obranyschopnosti našeho těla. Proto je vhodné zamyslet se nad tím, co vlastně jíme.