Pozdní léto je dobou dozrávání, úrody a rovnováhy a je přiřazeno k elementu země. Zemi náleží žlutá barva, přirozeně sladká chuť a váže se k ní slezina, žaludek a slinivka. Nerovnováha v této oblasti přináší problémy s příjmem potravy a trávením, váhou, únavou, slabostí v končetinách a v neposlední řadě souvisí s gynekologickými a hormonálními problémy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food, chemické konzervanty, polotovary. V pozdním létě narůstá vlhkost a klesá teplo, proto je vhodné vynechat potraviny, které vlhko produkují, například mléčné výrobky včetně zmrzliny, smažená jídla, nezdravé tuky a citrusové plody. Naopak je vhodné zařadit potraviny, které pročišťují, vlhkost z těla odvedou a harmonizují – potraviny fádní a jemné chuti. Vhodná je krátká tepelná úprava, čímž se zlepší stravitelnost.
Příklady vhodných potravin
- Všechny přirozeně sladké, žluté, oranžové a hnědé potraviny
- Dýně, sladké brambory, kapusta, červené i bílé zelí, ředkve, kořenová zelenina, mrkev, zelené fazolky
- Meloun, jablka, hrušky, třesně, datle, fíky, hroznové víno, rozinky, broskve, meruňky, banány
- Polenta, kukuřice, oves, sladká rýže, quinoa, jáhly
- Čočka, hrách, cizrna
- Hovězí maso
- Kokos, kokosové mléko, houby, ořechy, semena
- Med, přírodní sirupy, melasa, slad, heřmánkový čaj
Zkuste například dýňovou či mrkvovou polévku, krátce podušenou kořenovou zeleninu s cizrnou nebo jahelník s hruškami.
Mějte krásný srpen 🙂
Aneta P.