+420 739 661 286 zdravinamiru@seznam.cz

 

     Podzimní období je vhodným časem k tomu, abychom se zastavili a zamysleli nad tím, co nám již neslouží. Změňme věci, které nám nedělají radost, rozesmutňují nás, způsobují nerovnováhu a nejsme díky nim v harmonii. A pokud je změnit nemůžeme nebo nechceme, zkusme změnit svůj vnitřní přístup k nim. Cílem je získat více jasnosti, porozumění, nadhledu, více energie do další životní etapy.
     Podzim patří podle čínské medicíny k elementu kovu. V tomto období jsou nejsilnějším orgánem plíce, ale zároveň jsou velmi náchylné na sucho, které může způsobit silný vítr, ústřední topení, cigarety, káva, černý čaj nebo červené víno. Je potřeba vyživit tekutiny plic, což posílí energii (čchi) a ochrání nás před nachlazením. Potraviny vhodné pro zvlhčení plic jsou například tofu, sójové boby, kroupy, slzovka, houby, sezam, med, melasa, vejce, špenát, oříšky, mořské plody a rýže.
      V tomto období bychom se měli také co nejvíce prohřívat a vytvořit energii na následnou zimu. Vhodná je lehce pálivá, kyselá, svírající chuť, která uzavírá povrch těla a chrání nás před chladem v následujících studených měsících. Zvyšte příjem zeleniny jako je dýně, mrkev, květák, celer, ředkev, pórek, cibule, křen a prohřívejte se i kořením. Vhodný je zázvor, kari, skořice, fenykl a hořčice. Všechny pokrmy tepelně upravujte.
     Naopak vynechejte pšeničné pečivo, mléčné výrobky, syrovou zeleninu a ovoce, rafinovaný cukr… to vše nás ochlazuje a může způsobit nachlazení. Pokud k němu přesto dojde, výborné jsou masové vývary nebo zeleninové polévky s luštěninami.
Mějte veselý a barevný podzim 🙂
Aneta Polívková