+420 739 661 286 zdravinamiru@seznam.cz

Je libo trochu glutamátu?

Glutaman sodný neboli E621 (obchodně glutamát) je druh koncentrované chemikálie, která se přidává do jídel, aby zvýraznila jejich chuť. Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně, ale s masovou chutí. Potravinářským firmám umožňuje vyrábět jídlo nízké kvality a jejich chuť místo kvalitních výchozích surovin dodávat právě touto chemickou náhražkou. Přitom výrazně ušetří za výchozí suroviny, ovšem za cenu, že výsledný produkt bude chemickým koktejlem. Považuje se vedle sladké, slané, hořké a kyselé chuti za pátý druh chuti – tzv. umami chuť.

Způsobuje mnoho zdravotních problémů jako například kožní vyrážky, zvracení, bolesti hlavy a migrény, závratě, astma, srdeční arytmie… Jeho nežádoucí účinky se označují jako „syndrom čínské restaurace“. Glutaman sodný postihuje téměř každého, jde o to v jakém množství. Je obsažen v instantních polévkách, sójových omáčkách, ochucovadlech, směsích koření, bujónech, konzervovaných a mražených masových a zeleninových výrobních… Největší koncentrace E621 se nachází v instantních čínských „vlasových“ polévkách, až 15% obsahu práškové směsi. Navíc výrobci přiznávají, že je návykový, ostatně jako i „fast food“ jídlo. Jelikož neexistují žádné předpisy týkající se vlivu glutamanu sodného, nemáme možnost se dozvědět, kolik ho vlastně zkonzumujeme. Pokud ho najdeme na etiketě, tak čím dříve je v seznamu napsán, tím více se ho v daném produktu nachází.

Nejlépe uděláte, když budete číst etikety a glutamátu se zcela vyhnete. Zkuste ho nahradit mořskou či růžovou himalájskou solí, do které nasekáte čerstvý česnek nebo bylinky nebo si vyberte nějaké přírodní koření. Po této kombinaci Vás rozhodně bolet hlava nebo svědit kůže nebude. Nenechte se ošálit a sázejte spíše na přirozenou, byť jemnější chuť jídla, než na chemické lektvary s nejasnými účinky.

Mějte se fajn a čtěte etikety 🙂

Aneta Polívková

 

 

 

 

 

Share This