+420 739 661 286 zdravinamiru@seznam.cz

Jarní strava dle tradiční čínské medicíny

Jaro je období nových začátků, vše se probouzí, roste a vyvíjí. Jaro odpovídá elementu dřevo, v největší aktivitě jsou nyní játra a žlučník a je to ideální doba na odlehčení stravy. Tělo je přirozeně nastaveno na detoxikaci – očištění a omlazení organismu.

Strava by proto měla být lehce stravitelná, detoxikační, abychom pomohli tělu zbavit se nahromaděných látek, které se v tomto jarním období snadněji z organismu vylučují.

Doporučené rady:

  • Omezte živočišné bílkoviny a mléčné výrobky
  • Vynechte smažená a dlouho pečená jídla
  • Snižte konzumaci ořechů a příjem olejů
  • Vynechte mražené polotovary a vyhoďte mikrovlnnou troubu
  • Výrazně omezte konzumaci bílé mouky a rafinovaného cukru
  • Omezte kávu, alkohol a černý čaj
  • Ráno nalačno vypijte vlažnou vodu s citrónem (rozhýbe střeva a odkyselí)
  • Zařaďte lehce stravitelná a jednoduchá jídla
  • Do jídla přidávejte kyselou chuť ( umeo ocet, jablečný ocet)
  • Zvyšte příjem zeleniny v jakékoliv podobě
  • Používejte zelené bylinky
  • Vařte čerstvé jídlo ze základních surovin
  • Zařaďte na snídaně či svačiny smoothies (ovoce a zeleninu vždy zvlášť)
  • Pijte větší množství čisté neperlivé vody

Vhodné druhy potravin:

  • Klíčící výhonky (vojtěška, mungo, řeřicha..)
  • Zelené potraviny (ječmen, chlorella, spirulina)
  • Hořká zelenina pro čištění jater (čekanka, polníček, rukola..)
  • Brokolice, jarní cibulka, ředkvičky, celer, mrkev, červená řepa, růžičková kapusta
  • Zelená zelenina (saláty, špenát, mangold, pórek, kopřiva)
  • Ovesné vločky, celozrnná rýže, polenta, pohanka, jáhly, quinoa
  • Kyselé potraviny (citróny, umeo ocet, švestičky umeboshi..)
  • Dýňová, slunečnicová, lněná a chia semínka
  • Mungo, čočka, hrách, adzuki, cizrna

Ideální jarní úprava jídel:

  • Klíčení semínek
  • Napařování, krátké povaření ve vodě
  • Kvašení – pickles

Mějte se fajn a přeji krásné jaro 🙂

Aneta P.

Share This