+420 739 661 286 zdravinamiru@seznam.cz

Dokonalost žitného kvásku

Také si rádi pochutnáte na čerstvém křupavém chlebu? A máte problém sehnat kvalitní nedopékaný chléb bez pšenice a chemie? Upečte si jej sami! Rozhodně Vás to nebude stát více peněz ani času, než když pro chléb vyjedete do obchodu. A pekárnu na chléb opravdu nepotřebujete.

Ideální je péct chléb ze žitné mouky chlebové (výražkové) nebo celozrnné. Žitná mouka obsahuje složité sacharidy, až 15% bílkovin a velké množství rozpustné vlákniny, která dokáže vázat velký objem vody a tím chrání sliznici střev. Šedozelený nádech žitné mouky způsobuje velice důležitý chlorofyl. Celozrnná žitná mouka obsahuje také veliké množství vitamínu B.

Mezi výhody žitného kváskového chleba patří lepší stravitelnost, menší obsah lepku, vysoký obsah živin a delší trvanlivost. Díky nižšímu glykemickému indexu se výborně hodí při redukční dietě.

Kvásek si jednoduše založíte sami nebo se podívejte na internet na kváskovou mapu. Pokud se chystáme upéct chléb, je nutné kvásek dva až tři dny „dokrmit“, tzn. přidat každý den dvě lžíce žitné mouky a vodu, aby konzistence byla kašovitá, a nechat při pokojové teplotě. Pokud zrovna chléb péct nechceme, kvásek vydrží v lednici šest až sedm dní. Díky rozmanitosti receptů můžeme mít pokaždé tak trochu jiný chléb, například s chia semínky, vlašskými ořechy, olivami nebo sušenými rajčaty.

A na závěr jeden osvědčený recept:

200g žitné chlebové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu (celý nebo drcený), 250g až 300g kvásku

+ dle chuti semínka, ořechy, sušená rajčata, rozinky, datle …

žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Nejdříve si odebereme dvě polévkové lžíce kvásku na další pečení. Poté vše smícháme a přidáme vodu, aby těsto mělo hustší kašovitou konzistenci. Podlouhlou formu (rozměr cca 28cm na 11cm) vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a necháme kynout přibližně čtyři hodiny. Troubu předehřejeme na 230C a pečeme 15minut. Poté chléb vyndáme a potřeme kouskem másla, aby byla kůrka dozlatova. Teplotu snížíme na 190C a pečeme dalších 20 až 30 minut, kontrolujeme špejlí. Když je chléb upečený, vyjmeme ho v pečícím papíru z formy a necháme v pootevřené troubě na mřížce vychladnout.

 Mějte se fajn a dobrou chuť 🙂

Aneta Polívková

( Pokud by měl někdo zájem o celožitný domácí kvásek, ozvěte se. 🙂 )

 

Share This